O carte bună nu este doar o metodă de evadare din realitate, ci şi o tehnică ce îţi menţine creierul sănătos. Sunt numeroase studii care au demonstrat faptul că cititul poate schimba structura creierului şi îi face pe oameni mai empatici şi mai inteligenţi. De altfel, cercetătorii susţin că această activitate relaxantă îţi păcăleşte creierul, astfel încât va ajunge să creadă că ce ai citit în cărţi ai trăit şi tu, ajutânde-te să înveţi din experienţele descoperite.

1. Facem poze în mintea noastră, chiar dacă nu ne dorim asta

Atunci când citeşti cărţi de aventură, care îţi stimulează imaginaţia, creierul construieşte o lume proprie. Acest lucru se întâmplă independent de dorinţa ta. Cercetătorii au observat că proiecţia unor elemente vizuale este automată, după ce au analizat un grup de oameni, iar cei care citeau o scurtă descriere a unui obiect, îl identificau mai repede.

2. Când citeşti despre anumite experienţe, este ca şi cum le-ai trăi

Ai avut vreodată impresia că o poveste pe care ai citit-o pare foarte personală? Există un motiv întemeiat să simţi asta. Când citeşti o carte, creierul nu face o distincţie clară între ficţiune şi experienţele tale, spun specialiştii, care au constatat că aceleaşi zone neurologice sunt stimulate. Romanele au capacitatea de a intra în gândurile şi emoţiile tale şi reprezintă, pentru mintea ta, adevărata realitate virtuală.

3. În funcţie de tipul de lectură, se formează anumite tipare în creier

Creierul tău este stimulat de orice tip de lectură, dar cercetătorii de la Universitatea Stanford au constatat că textele literare îţi lucrează intines mintea şi îţi îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, în timp ce lectura de plăcere creşte circulaţia sângelui către diferite zone ale creierului. Astfel, ei au constatat că, dacă studiezi şi analizezi un text, îţi stimulezi mai mult creierul, decât dacă ai citi de plăcere.

4. Cititul îţi schimbă structura creierului

Nu toată lumea iubeşte lectura, dar asta nu înseamnă că nu poate învăţa să o facă. Cercetătorii susţin că este nevoie de doar şase luni de lectură zilnică, pentru ca volumul de materie albă din regiunea dedicată limbajului să crească considerabil. În plus, aceştia au constatat că structura creierului se poate schimba, fiind foarte uşor ca cititul să devină un obicei.

5. Cititul te face mai empatic

Atunci când citeşti, poţi schimba total modul în care funcţionează creierul tău. Pe măsură ce te rupi de emoţiile tale şi începi să pătrunzi într-o poveste, ajungi să treci prin aceleaşi stări cu ale personajelor tale. Din această cauză, cititorii sunt mai empatici şi mai atenţi la ceilalţi decât persoanele care nu sunt pasionaţi de lectură.

Alege o carte tipărită, pentru un creier sănătos

Deşi tot mai multe persoane se îndreaptă spre cititul online, cărţile tipărite nu vor dispărea prea curând. Studiile au arătat că lectura pagină cu pagină are mai multe beneficii decât parcurgerea unui ebook. Asta deorece atunci când citeşti pe un ecran, absorbi mai puţine informaţii. De altfel, neurologii au constatat că folosim părţi diferite ale creierului pentru ebook şi pentru cărţi tipărite.

Lectura pe un ecran îţi antrenează creierul pentru cititul non-linear, astfel că poţi parcurge rapid o pagină, fără a asimila cu adevărat informaţiile de acolo. Atunci când atingi paginile, creierul este alimentat cu experienţe emoţionale şi cognitive mult mai profunde, care te ajută să înţelegi textul mai bine. Mai departe, faptul că trebuie să dai scroll, pentru a parcurge o pagină online, are două efecte negative. În primul rând, şi cel mai mic efort pe care îl faci, pentru a pune mâna pe mouse sau a muta pagina cu degetul, îţi distrage atenţia. Iar textul care apare în sus şi în jos, pe un ecran, îţi dă peste cap puterea de concentrare, deoarece îţi forţează ochii să găsească constant un punct srategic.

sursa: https://www.thebookclub.ro/5-lucruri-care-se-intampla-in-creierul-tau-cand-citesti/