fbpx

Cum îi motivăm pe copii să citească?

De ce citim?

Aceasta este întrebarea care m-a frământat în toată copilăria mea. Nu înțelegeam la ce mă ajută să citesc, ce câștig din-asta. Mi se părea că pierd timp prețios, timp pe care-l puteam petrece afară, la joacă. Auzeam la profesori și părinți că cititul te ajută să-ți îmbunătățești vocabularul și să ai imaginație. Ce însemna asta mai exact? Nu înțelegeam și cu asta basta. Am mai cochetat un pic în liceu cu cititul, însă abia după ce am terminat facultatea am descoperit cu adevărat plăcerea lecturii. Atunci mi-am dat seama cât de mult am pierdut, câte cărți frumoase, câte lecții de viață, câți autori am lăsat să-mi scape printre degete….

M-am tot gândit de ce nu am început să citesc mai repede, iar realitatea este că nimeni nu a încercat cu adevărat să mă îndrume spre lectură. Da, îmi enumerau avantaje ale lecturii, dar nu era nimic tangibil sau cu un rezultat imediat. Bucuria lecturii este ceva care se învață, iar dacă un copil nu are norocul să găsească din întâmplare această plăcere, e necesar să fie îndrumat de către cineva. Părinții sunt primii care pot face asta, iar apoi cadrele didactice. Bineînțeles că nici un copil nu trebuie forțat, obligat să citească, e necesar ca el să fie atras spre cărți și să-și găsească propria motivație pentru citit.

Cum îi motivăm pe copii să citească?

 

1.În primul rând, prin exemplul propriu.

Copiii imită, copiază și își însușesc comportamente, concepții, vocabular etc. Astfel că, dacă își vor vedea părinții citind în timpul liber, vor ajunge și ei să facă același lucru. Încercați să alocați o parte din timpul vostru lecturii pentru ca acest obicei să se transmită mai departe.

2.Înconjurați-vă copiii de cărți.

E bine să aveți în casă cărți, astfel încât copiii să fie obișnuiți cu ele. E necesar să aveți o mică bibliotecă cu diverse cărți pentru copii. La început, copiii sunt atrași de imagini, așadar ar fi bine să achiziționați în prima fază și astfel de cărți. Dacă sunt cărți din mai multe domenii, cu atât mai bine, pentru că veți avea de unde alege cartea potrivită pentru ei.

3.Citiți-le periodic!

Ideal este ca în fiecare zi, înainte de culcare, să vă faceți un pic de timp pentru a citi câteva pagini împreună cu copilul vostru. La început, când nu știu să citească, vor fi atrași de imagini, vor fi curioși să vadă, vă vor pune multe întrebări, trebuie să aveți răbdare și să citiți în ritmul lor. Când nu înțeleg un cuvânt, opriți-vă și explicați-l. Pentru a fi atrași de poveste, e important să înțeleagă textul. Doar așa își vor dori să repete experiența. Aveți răbdare!

4.Lăsați-i pe ei să povestească pe baza cărților cu imagini.

Mulți copii vor dori ei să fie povestitorul, încurajați-i! Puteți citi pe rând! O dată voi, o dată ei! Una din metode este să începeți voi povestea și să-i lăsați pe ei să continue. Și eu am făcut greșeala să le spun să nu vorbească în timp ce le citesc, dar apoi mi-am dat seama că ei au întrebări, vor să înțeleagă, vor să discute pe marginea textului. Înarmați-vă cu răbdare și oferiți-le posibilitatea să vă întrerupă când au o întrebare. Dacă întrebările sunt pe marginea textului, atunci întreruperile sunt benefice.

5.Dați-le lor posibilitatea de a alege ce vor să asculte/să citească.

Pentru ei, este extrem de important să aibă controlul asupra a ceea ce li se întâmplă și veți avea și voi posibilitatea de a descoperi ce le place/ce nu le place. Totodată, e bine să vă documentați ce cărți sunt potrivite pentru categoria de vârstă a celui mic și să vă dotați biblioteca cu astfel de cărți.

6.Când au început deja să citească, vorbiți cu ei despre cartea pe care o citesc.

Întrebați-i despre personajele cărții, ce fac, despre ce e vorba în poveste, etc. Dacă ești interesată de această activitate a copilului vostru, dacă ai o atitudine pozitivă despre ea, îl motivezi să continue, îi arăți de fapt că este bine ce face și îi acorzi în același timp atenție. Puteți, la rândul vostru să-i împărtășiți din ceea ce citiți voi. Veți crea o nouă conexiune cu copilul vostru, extrem de benefică, de ambele părți.

Acestea sunt doar câteva metode care să vă ajute să-i atrageți pe cei mici către lectură. Important este să-l faceți să vadă că este o activitate plăcută, nu trebuie obligat, ci doar îndrumat. Trebuie stârnit interesul, dragoste cu forța nu se poate!

Ne-ar plăcea foarte mult să știm voi ce metode folosiți, astfel că așteptăm cu drag comentariile voastre!

Mult succes și vă dorim lectură plăcută!

sursa:https://www.bucurialecturii.ro/cum-ii-motivam-pe-copii-sa-citeasca/

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modifică Preferințele Cookie