fbpx

Cum sa ai grija de cartile tale

Suntem de parere ca toate cartile sunt nepretuite, dar stim ca fiecare dintre noi are cateva titluri care ii sunt cele mai dragi si pe care le pastreaza la loc de cinste. Cartile pot fi extrem de fragile, in special cele vechi, deci, daca detii astfel de exemplare in biblioteca vei dori sa le tratezi cum se cuvine, pentru a te putea bucura cat mai mult timp de ele. Invata astazi, impreuna cu Anticariat Logos, cum sa ai grija de cartile tale. Anticariat online

Asaza cartile in biblioteca
Chiar daca nu ai la dispozitie o biblioteca in locuinta, ar trebui sa iti depozitezi cartile pe rafturi, in pozitie verticala, in functie de dimensiuni. Daca este necesar, poti utiliza opritoare pentru carti, pentru a le oferi suportul si sustinerea de care au nevoie, pentru a nu se rasturna. Vorbim aici despre cartile cu coperti de tip paperback. Daca este sa ne referim la cartile cu coperti tari, de tip hardback, este indicat sa le pastrezi in pozitie orizontala, stocate una peste alta. Astfel poti preveni distrugerea structurii lor si separarea paginilor.

Evita lumina directa
Un sfat foarte bun este acela de a evita sa plasezi cartile intr-un loc in care bate lumina directa a soarelui. Desi pe termen scurt nu pare o problema, in timp vei observa cum cartile se vor decolora, iar paginile se vor ingalbeni, fapt cauzat de actiunea razelor UV. Cea mai buna solutie este sa iti pozitionezi biblioteca sau rafturile cu carti la o distanta considerabila de fereastra sau poti chiar apela la draperii, cu ajutorul carora sa acoperi geamurile.

Spune nu umezelii
Umiditatea in locuinta nu doar ca reprezinta un pericol pentru organism, ci si pentru nepretuitele tale carti. Un mediu umed va determina aparitia mucegaiului intr-o incapere, unul dintre cei mai mari inamici ai cartilor. Acesta poate deteriora paginile si copertile cartilor, si va imprastia un miros neplacut. Este important sa iti amintesti sa pastrezi cartile intr-un loc bine aerisit, pe rafturi si nu in cutii inchise. Daca esti de parere ca in locuinta ta este prea multa umezeala, poti investi intr-un dezumidificator, care sa te scape de aceasta problema.

Spala-te pe maini
Stim ca deja faci asta in mod regulat, dar este crucial sa ai mainile curate inainte de a atinge o carte. In plus, nu recomandam sa savurezi mici gustari impreuna cu lecturile tale preferate. Degetele murdare reprezinta un pericol real pentru bunastarea hartiei cartilor, deci iti recomandam sa mananci inainte sau dupa ce ai citit.

Sterge praful
Chiar daca nu te atingi de cartile de pe raft o vreme, praful exista si se asaza, chiar daca tu nu il observi imediat. Este necesar ca, din cand in cand sa te ocupi de curatarea cartilor de praf, cu ajutorul unei lavete curate din microfibra, un pamatuf moale sau chiar cu un aspirator de mana. Aceasta reprezinta si o modalitate buna de a verifica cartile de mucegai sau umezeala.

Tu cum ai grija de cartile tale? Daca ai nevoie de carti noi, sau vechi, te asteptam sa faci o vizita pe site. Anticariat online

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modifică Preferințele Cookie