fbpx

Anticariat carti online de la Anticariat Logos

10 lucruri interesante pentru pasionatii de viniluri (partea a II-a)

Daca te afli in acest moment aici inseamna ca ti-a placut prima parte a articolului nostru si vrei sa afli si mai multe. Trebuie sa recunoastem, lumea vinilurilor este extrem de fascinanta, astfel ca ne-am interesat si am mai adunat de prin lume cateva informatii care sa iti starneasca interesul. Iata, in continuare, 10 lucruri interesante pentru pasionatii de viniluri.

Cea mai mare colectie de viniluri din lume

Posesorul celei mai mari colectii de viniluri din lume este un om de business din Brazilia, pe numele sau Jose Roberto Alves Freitas. La ultima numarare, in anul 2016, colectia sa continea peste 6 milioane de discuri de vinil. Acesta a recunoscut ca obisnuieste sa cumpere colectii intregi pe care le gaseste in anunturi, ceea ce nu putem spune ca este ceea ce face de obicei un colectionar. Ba chiar Jose a angajat si o echipa intreaga care petrece 8 ore pe zi curatand si arhivand colectia. Destul de extra, am putea spune!

Care inregistrari suna mai bine?

Daca te afli de ceva timp in lumea vinilurilor, probabil ca ai observat aceasta disputa care planuieste sa afle care tip de inregistrare suna mai bine. Din cercetarile noastre am descoperit ca discurile ascultate la 45 RPM pot suna mai bine deoarece acestea se invart mai rapid, asadar pot exista mai multe „valuri” pe suprafata discului. In alta ordine de idei, pot exista mai multe „denivelari”, care produc o calitate audio mai buna a inregistrarii.

Mitul vinilurilor colorate

Exista acest mit conform caruia discurile de vinil colorate suna mai prost decat cele negre. Probabil ca acest lucru era advarat in trecut, atunci cand calitatea inregistrarii putea fi afectata adaugand pigment de culoare in PVC. In ultimii ani s-a inregistrat o cerere mare pentru vinilurile colorate, in nuante diverse, cu umbre sau efecte speciale, ceea ce putem spune ca a ridicat mult industria productiei de discuri de vinil. Totusi, trebuie sa recunoastem ca vinilurile negre sau transparente sunt cele mai „linistite”, in ceea ce priveste zgomotul de fundal.

Primul vinil comercializat a fost un dezastru

Poate pare greu de crezut, dar RCA Victor a scos pe piata primul LP in format de vinil in anul 1930 si a fost mai mult sau mai putin considerat un dezastru. Probabil ca momentul lansarii nu a fost gandit prea bine de catre producatori, deoarece Marea Depresiune a determinat ca potentialii cumparatori sa isi chibzuiasca mai bine cheltuielile si sa evite sa investeasca in tehnologii noi, precum discurile de vinil.

Primul vinil ascultat in stratosfera

Daca tot au fost trimise viniluri in spatiu, iata ca s-a si ascultat muzica pe vinil. Prima experienta de acest tip a implicat A Glorious Dawn, inregistrare scoasa de catre Third Man Records, din Statele Unite ale Americii, folosind un pick-up special, numit Icarus Craft, la o altitudine de 28.78 km, pe data de 2 iunie 2016.

Iata ca am ajuns si la finalul acestui articol. Cate dintre aceste informatii iti erau cunoscute si pe cate dintre ele le-ai citit acum pentru prima oara? Daca vrei sa ramai la curent cu fascinanta lume a discurilor de vinil nu inceta sa urmaresti blogul Anticariat Logos!

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.