fbpx

Anticariat carti online de la Anticariat Logos

Istoria discurilor de vinil

Daca esti un real fan al muzicii, cu siguranta ai vazut, si poate chiar ai ascultat, un disc de vinil. Iata ca iubitorii muzicii, dar si a stilului vintage au readus in moda prezentului ascultarea pieselor preferate cu ajutorul pick-up-ului si a discurilor de vinil. Chiar daca aceasta modalitate nu poate surclasa confortul modalitatilor moderne de a asculta muzica, precum prin intermediul radioului si internetului, muzica pe vinil isi pastreaza un farmec si o eleganta aparte. Stii care este povestea discurilor de vinil? Daca nu, iata o scurta istorie a acestora, pusa la dispozitie de catre echipa Anticariat Logos.

Ce este vinilul?

Daca nu stiai, termenul „vinil” face referire la materialul din care este facut discul. Inainte de vinil era utilizat shellacul, iar mai inainte erau utilizati cilindri gigantici fabricati din zinc si sticla, in preajma anului 1887.

Vinilul este un material plastic, sintetic, care poarta denumirea stiintifica de „clorura de polivinil”. Acesta este obtinut din etilena si clor, iar producerea sa a avut loc la inceputul anilor 1900, odata cu boom-ul produs de aparitia plasticului.

Daca nu stiai, in functie de procesul de creare, clorura de polivinil poate fi transformata atat in viniluri, cat si in tevi de PVC.

Popularitatea vinilurilor

Desi au fost inventate in anii 20, abia in jurul anului 1948 acestea au devenit populare, datorita lui Peter Goldmark. In anul 1948, la casa de discuri Columbia Records a fost introdus primul vinil care rula la viteza de 33 rpm (rotatii pe minut). Acesta rula pe o parte timp de 21 de minute, adica aproximativ 42 de minute de muzica.

In mod normal, viteza de 78 rpm era cea clasica, fiind generata pe baza motoarelor moderne ale perioadei. Apoi au aparut discurile cu 33 rpm, urmate la un an distanta de discurile cu 45 rpm, care putea sustine doar cate 4-5 minute pe fiecare parte a discului. Acestea din urma erau mai populare in randul adolescentilor si tinerilor, fiind mai mici si mai usor de purtat. Majoritatea vinilurilor pe care le poti vedea in prezent sunt de tipul 33 rpm. Desi calitatea sunetului emis pe vinil nu este impecabila, multi nostalgici prefera sa asculte muzica la pick-up.

Sfarsitul unei ere

Anul 1979 a marcat inceputul sfarsitului pentru moda vinilurilor, atunci cand creatia lui Masaru Ibuka, co-fondatorul brand-ului Sony, a adus pe piata primul walkman. Walkman-ul a reusit sa schimbe situatia la 180 de grade, deoarece functiona cu casete audio, o pereche de casti si baterii, putand fi astfel utilizat oriunde si oricand: in autobuz, la scoala, acasa sau pe strada. La numai cinci ani de la lansare, casetele audio s-au bucurat de un succes rasunator.

Intoarcerea discurilor de vinil

Pentru prima data dupa anul 1984, vanzarile la discurile de vinil au crescut cu 89%, in anul 2008, iar in prezent se vand anual undeva la 9.7 milioane de bucati. Fireste, discurile de vinil nu au devenit iarasi metoda preferata de a asculta muzica a majoritatii, dar ne bucuram sa vedem ca inca mai sunt nostalgici care se bucura de utilizarea unui pick-up.

 

Daca esti in cautare de discuri de vinil, Anticariat Logos te asteapta cu o gama larga de produse, pe gustul oricarui critic.

 

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.