fbpx

Cum sa pastrezi si sa ai grija de cartile vechi

Deoarece suntem o afacere de tip anticariat, avem foarte des de-a face cu carti vechi, care au trecut prin multe la viata lor. Fireste, dam tot timpul peste carti rupte, deteriorate si pastrate in cele mai proaste conditii cu putinta. Daca esti un fan al cartilor de la anticariat, dorim sa te ajutam cu cateva sfaturi despre cum sa pastrezi si sa ai grija de cartile vechi. Esti curios? Ramai alaturi de Anticariat Logos si continua sa lecturezi!

Spala-te pe maini

Atunci cand atingi o carte veche, pentru a o rasfoi sau a o citi, este importat sa ai mainile perfect curate si uscate, deoarece uleiurile din piele, transpiratia, murdaria sau reziduurile de mancare pot provoca foarte multe daune, in cazuri in care hartia este sensibila.

Fii bland

Trebuie sa iti scoti din minte scenariul in care deschizi o carte la 180 de grade, deoarece cartile vechi sunt foarte fragile si nu isi permit miscari atat de largi sau de bruste. Daca pare ca cotorul cartii nu permite indoirea acesteia intr-un anumit mod, cel mai bine este sa nu insisti, pentru a nu rupe foile. Incearca sa intorci paginile de pe parti, in loc sa folosesti colturile pentru mai multa siguranta. Ai putea ca, atunci cand iei o carte veche din biblioteca sa o apuci de partile laterale si nu de cotor, pentru mai multa siguranta.

Verifica lumina si temperatura

Probabil ca ti-ai dat seama deja ca o carte veche nu poate fi pastrata in exact aceleasi conditii precum o carte nou. Ai grija sa verifici mereu temperatura din incapere si lumina, in asa fel incat cartile vechi sa aiba parte de un mediu racoros, cu expunere minima la lumina naturala si departe de radiatoare sau ventilatoare.

Modul de pastrare

In cazul cartilor vechi conteaza enorm de mult si modul in care acestea sunt pastrate. Pastreaza cartile vechi pe raft, fie in picioare, fie culcate, dar niciodata pe diagonala. Ai grija ca acestea sa aiba sprijin in ambele parti, de dimensiuni similare. In cazul cartilor de dimensiuni mari, acestea se pastreaza cel mai bine pe orizontala.

Sterge praful regulat

Praful este un alt inamic de temut al cartilor vechi, dar si al cartilor in general. Sterge de praf cartile ori de cate ori ai ocazia, pentru a nu-i permite sa se acumuleze. Trebuie sa acorzi o mare importanta acestui aspect, deoarece praful poate favoriza aparitia umezelii si a mucegaiului.

Repara cartile

Daca una dintre cartile tale vechi incepe sa piarda pagini sau pare sa se degradeze, nu o lasa asa. Incearca sa ii lipesti foile la loc sau cauta un specialist care se ocupa cu asa ceva.

 

Nu te teme sa adaugi carti vechi in colectia ta. Desi sunt ceva mai sensibile, iti ofera un sentiment incomparabil in momentul lecturii. Daca esti in cautare de carti mai noi, sau mai vechi, te asteptam cu mare drag pe site-ul Anticariat Shop, cu o multime de titluri noi, in fiecare saptamana. Mai mult, preturile sunt incredibil de mici, deci nu ai nicio scuza sa nu arunci o privire!

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *