fbpx

Cum sa ai grija de colectia ta de discuri de vinil

Am vorbit deja acum ceva timp in urma despre comeback-ul pe care l-au avut discurile de vinil in industria muzicala in ultimii ani. Putem doar sa ne bucuram la auzul acestor vesti, deoarece muzica ascultata pe vinil are un farmec aparte, iar sunetul este unul incomparabil. Daca tot stam la povesti despre cat de cool sunt discurile de vinil, haide sa aprofundam putin si subiectul ingrijirii lor. Fie ca esti nou sau pionier in domeniu, ramai alaturi de noi si afla cum sa ai grija de colectia ta de discuri de vinil. Discuri vinil de la Anticariat Logos.

 Cum sa iti depozitezi discurile de vinil

Sa spunem ca nu ai de gand sa le asculti inca. Ce faci cu discurile tale de vinil? Unde le vei aseza si care este cel mai bun mod in care sa o faci? In mod ideal, ar trebui sa pastrezi vinilurile intr-un loc uscat, care sa evite temperaturile extreme sau umiditatea, adica departe de baie sau bucatarie. Scopul principal este acela de a evita colmatarea vinilurilor. Ce inseamna asta? Sa eviti denivelarea materialului din care este creat discul de vinil si evitarea acoperirii porilor materialului. Discurile de vinil sunt extrem de sensibile si se pot indoi sau deforma extrem de usor, fenomen care le face imposibil de ascultat. Exista si metode prin care poate fi redata forma unui vinil, dar cel mai bine este sa previi acest lucru.

Modul in care le depozitezi este din nou un factor important in durata de viata a discurilor de vinil. Cel mai indicat este sa le depozitezi in picioare, pe un raft special, niciodata suprapuse, unele peste altele. Vinilurile sunt destul de grele, comparativ cu cd-urile, asa ca greutatea lor va duce la deformarea acestora odata cu trecerea timpului. Ai grija si ca raftul pe care le depozitezi sa fie suficient de rezistent, in special daca ai o colectie generoasa de discuri.

Cum sa manevrezi discurile de vinil

Fireste, trebuie sa ai mare grija cu discurile tale de vinil. Apuca-le intotdeauna de margini, sau de zona cu eticheta interioara. Daca atingi suprafata vinilului, uleiurile prezente pe pielea mainilor tale va patrunde in santuletele materialului. Astfel favorizezi adunarea prafului si afectarea calitatii sunetului. In plus, exista si riscul de a zgaria suprafata discului cu unghiile.

Foloseste un inner sleeve

Desi ai coperta de carton originala, este indicat sa acoperi discul de vinil si cu un inner sleeve, tot o coperta, de preferat din hartie sau din polipropilena. Cea din urma este cea mai indicata, deorece hartia poate zgaria vinilul in timp.

Cum sa iti cureti vinilurile

O data la ceva timp, discurile tale au nevoie de o extra ingrijire. Pentru a le curata poti folosi o perie cu fibre de carbon, inainte si dupa ce le asculti. Acest tip de perie elimina praful, dar reduce si energia statica, care favorizeaza aparitia acestuia. Ceva mai rar poti apela la o curatare umeda, folosind un mix de apa distilata si lichid special pentru curatarea vinilurilor. Nu uita sa folosesti o carpa din microfibra!

Tu cum ai grija de colectia ta de discuri de vinil? Daca ai nevoie de sfaturi sau viniluri noi, ne gasesti aici! Discuri vinil de la Anticariat Logos.

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modifică Preferințele Cookie